Slujba de Rusalii de la Şumuleu Ciuc

Slujba de Rusalii de la Şumuleu Ciuc


Despre

Pelerinajul de Rusalii la Șumuleu Ciuc a început în 1567, un jurământ de pelerinaj al secuiilor pentru protecția credinței lor catolice, care a devenit cel mai semnificativ pelerinaj al maghiarilor din 1990. 
Potrivit cronicilor, din Joseni a pornit primul pelerinaj de sâmbăta Rusaliilor cu conducerea popii Ștefan, în anul 1567, în urmă cu mai mult de 450 de ani. Domnitorul János Zsigmond a vrut să treacă cu forța pe toți locuitorii zonei Ciucului la religia unitariană și a trimis o oaste pentru prinderea căpitanului Ciucului. Preotul din aceea vreme din Joseni, Ștefan, a adunat locuitorii din Joseni și din împrejurimi și a pornit către Șumuleu Ciuc să se confrunte cu oastea domnitorului, însă până la urmă lupta nu a avut loc, pentru că conducătorii au concis că lupta dintre frați nu-și are rostul. Retragerea oastei domnitorului este considerată până în zilele noatre un miracol mulțumit Sfintei Fecioare Maria, iar preotul Ștefan a făgăduit că în fiecare an, de sâmbăta penticostală își va conduce enoriașii din zona Gheorgheni la Șumuleu Ciuc, la hram. De această întâmplare se leagă și semnificația ramurilor, pe care pelerinii și le rup de muntele Șumuleului. Când oastea s-a retras, au trimis un vestitor la biserica din Joseni , unde au rămas femeile, copiii și bătrânii, să se roage. Vestitorul a vestit din depărtare, cu ramura din mână, că pericolul a trecut. 
În anii 1990, biserica franciscană din Șumuleu Ciuc și regiunea înconjurătoare nu mai puteau adăposti sute de mii de pelerini. În 1993, a fost construit un altar la munții Șumuleu-Mare și Șumuleu-Mic. De atunci celebrarea Euharistiei se desfășoară în aer liber.

Cover photo: www.facebook.com/magasbolszekelyfold 
Photo: Iochom Zsolt

Photo Gallery

Alte sugestii

Tăierea tradițională a porcului

Experienţe / Obicei

Filarmonica de copii din Vlăhița

Obicei

Fanfara din Corund

Obicei

Balul strugurilor

Obicei

Ziua celor o mie de fete secuiene

Obicei