
Bucătăria Secuiască
A apărut numărul de luna iunie!
În această lună, bucătarul nostru, Előd Szőcs, îi invită pe cititori la o călătorie mondială organizată în jurul pâinii. El a pregătit diferite variante de pâine plată caracteristice diferitelor națiuni, din America Centrală, Italia, Orientul Mijlociu și India, pe care le-a servit împreună cu mâncăruri gus toase, condimentate și ușoare.
Valoarea nutritivă, efectele asupra sănătății noastre a pâinilor plate depind de ingredientele folosite – de exemplu: făină albă sau făină integrală, adaos de grăsimi, sare, produse lactate – de modul de preparare – de exemplu: la cuptor, tigaie sau în ulei – și de modul de consumare – frecvența, mărimea porției, mâncărurile pe care le însoțește. Dieteticianul Dorottya Vitos ne dezvăluie secretul pâinilor plate sănătoase.
În conformitate cu tematica din această lună, cofetăreasa noastră, András Zsuzsi, a făcut o excepţie – și nu a pregătit deserturi, ci variante de „pâini” plate și a făcut un langoș și o plăcintă cu brânză sărată.
Deşi la prima vedere mălaiul și mămăliga par simple şi monotone, mălaiul este de fapt un ingredient extrem de variat, iar mămăliga un fel de mâncare cu multe posibilităţi. Ne-a călăuzit în această lume bogată Olga Karácsony, bucătăreasa satului de vacanţă Boroş, denumit și Pensiunea Skanzen din Ghimeș
Nu știm cu exactitate de când și cum au început oamenii să consume vin și brânzeturi. Balázs Kovács-Bencze ne arată câteva asocieri clasice de vin și brânză.
ABONAȚI-VĂ
- online
- email: aruhaz@hargitanepe.ro