Rezervația Lacul Iezer - Parcul Național Călimani

Rezervația Lacul Iezer - Parcul Național Călimani

Rezervație naturală


Audio Guide


Address

Calimani National Park, nr 54C, Șaru Dornei 727515, Romania

Despre

Munții Călimani se află în partea nordică a grupei centrale a Carpaților Orientali, formând totodată cel mai mare lanț vulcanic din țară. Originea vulcanică a Călimanilor este demonstrată și de platourile vulcanice plate și crestele care se înalță ca niște piramide deasupra acestora. Tot în acest lanț vulcanic găsim și cele mai înalte creste vulcanice din Carpați: Vârful Pietros (2103 m) și Vârful Rățitiș (2021 m).

Rezervația Lacul Iezer din Călimani este o arie protejată de interes național care se întinde pe o suprafață de 322 ha, aflându-se integral pe administrativul municipiului Toplița. Rezervația se întinde la poalele masivului Rățitiș și este reprezentată de un lac glaciar (cu o suprafață de 1200 mp, o lungime de 45 m și lățimea de 35 m), iar zona limitrofă adăpostește o vegetație diversă de arbuști și o faună variată de mamifere.

Adâncimea apei variază între 3 și 5 metri. Are o formă triunghiulară, vârful acestuia marcând și zona de evacuare a apei din lac. Este alimentat de două izvoare, iar apa din lac se varsă în pârâul Puturosul.

Dintre speciile ocrotite de plante, putem aminti pinul pitic (Pinus mugo), ienuperi (Juniperus sibirica), smârdarul (Rhododendron kotschyi) sau Nardus stricta.

Sursa text și foto:http://www.greenharghita.ro/

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Piatra Șoimilor

Rezervație naturală

Lacul Dracului

Rezervație naturală

Cheile Vârghișului

Rezervație naturală

Tinovul Luci Sâncrăieni

Rezervație naturală

Mlaștina Borșaroș, Sâncrăieni

Rezervație naturală