Casa Memorială Nagy Imre

Casa Memorială Nagy Imre


Audio Guide


Address

Strada Jigodin 2, Miercurea Ciuc 530003, Romania

Telefon

Despre

Absolvent al școlii de institutori, Nagy Imre (1893 – 1976) a fost profesor universitar. După primul război mondial s-a ocupat de sculptură. O perioadă a stat la Budapesta unde a învățat desen și pictură la Academia de Artă din Budapesta, iar în 1924 a venit acasă și s-a stabilit la Jigodin, unde picteaza pana la decesul lui peisajele secuiești și oamenii care trăiesc în acest peisaj.

Din 1920 a avut mai multe expoziții la Cluj, Brașov, Targu Mureș și București, având și o expoziție individuală la Londra.

Trăiește într-o simplă casă țărănească, cu prispă și cu trei odăi pe care o extinde în 1966 cu un atelier. Lucrează zilnic 6 ore, chiar și cand e trecut de 80 de ani.

Dintre multiplele recunoașteri oficiale ale talentului său amintim premiul „Zichy Mihály“ pentru grafică din 1939, titlul de „Artist emerit al României“ din 1957, precum și medalia Meritul Cultural clasa I.

Casa lui natală a devenit muzeu, iar în curtea ei se află mormântul marelui artist. În casa memorială sunt expuse piese de mobilier, carte, documente și colecția de pictură a artistului Nagy Imre. Merită menționată colecția lui de pălării din pai, ultimele două autoportrete desenate și compoziția neterminată de pe cadrul suport. Pictorul a donat orașului peste 6.000 din operele sale.

În 1973, cu ocazia aniversării împlinirii a 80 de ani ai artistului, se construiește lângă casa lui natală Galeria. Dupa moartea lui Imre Nagy în această clădire s-a amenajat o expoziție permanentă din tablourile pictorului, care depășesc ca număr 6.000 de exemplare. Multe picturi care îi aparțin sunt expuse în galeria din Targu Mures și în Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe.

Sursa foto: https://locuridinromania.ro/

Localitate

  • Miercurea Ciuc

Alte sugestii

Casa Memorială Áprily Lajos

Casă memorială

Casa memorială Tamási Áron

Casă memorială / Casa muzeală

Casa Memorială Vitus Géza

Casă memorială

Casa memorială Borsos Miklos

Casă memorială